Naturalne składniki

 

czerwone owoce na gałęzi

Acerola (Malpighia glabra), znana też jako wiśnia z Barbados, jest krzewem lub małym drzewem pochodzącym z Indii. Występuje także w Ameryce Północnej i Południowej. Jadalną częścią rośliny są czerwone, niewielkie, lekko spłaszczone owoce o soczystym miąższu. Stanowią bogate źródło witaminy C mającej udokumentowany naukowo pozytywny wpływ zarówno na odporność wrodzoną, jak i nabytą. Dlatego też ekstrakty z owoców aceroli są składnikiem suplementów diety.
Nad właściwościami aceroli i jej przetworów wiele czasu spędzili między innymi naukowcy z University do Vale do Itajaí (Brazylia) i University of Seville (Hiszpania). Analiza wyników jednoznacznie wskazywała, że owoce zawierają zadziwiające ilości witaminy C: 1400-2500 mg (przeciętnie 1600 mg) w 100 g. A to oznacza: 10 razy więcej niż w zielonej pietruszce (150 mg), 30 razy więcej niż w cytrynie i pomarańczach (55 mg), 50 razy więcej niż w malinach (30 mg)! Badacze, dzięki swoim analizom uzyskali również informację, że acerola zawiera spore ilości bioflawonoidów, spośród których najważniejszymi są antocyjany (pelargonidyna i malwidyna, kwercetyna, cyjanidyna) pochodzące ze skórki owocu. Średnia ich zawartość w wiśni z Barbados oscyluje wokół 37,5 mg/100 g.

  • Dodatkowe właściwości aceroli:

Bioflawonoidy wraz z witaminą C tworzą zgrany duet, który wzajemnie potęguje swoje dobroczynne działanie.

Acerola, poza witaminą C i bioflawonoidami, posiada dwa razy więcej magnezu, potasu, witaminy B5 (kwasu pantotenowego) aniżeli pomarańcza. Zawiera również witaminę A, ryboflawinę, tiaminę oraz niacynę – w stężeniach zbliżonych do innych owoców.

Należy pamiętać, że zawartość witaminy C w pokarmie zmniejsza się pod wpływem obróbki termicznej pokarmów (gotowania, smażenia), a także działania światła lub długiego przechowywania, dlatego Bronchopect zawierający naturalną witaminę jest jej tak cennym źródłem.

 

tymianek

Tymianek (Thymus vulgaris) jest rośliną ziołową i przyprawową. Pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego. Wysoko cenili go już Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. Ci ostatni używali go do kadzideł i mumifikacji zwłok. Właśnie z Egiptu przenieśli mnisi benedyktyńscy uprawę tymianku w XI wieku do Europy Środkowej. Tymianek zawiera 2% olejku lotnego, gorycze, garbniki oraz saponiny. Głównym składnikiem olejku lotnego jest tymol, w ilości 20-40%, ponadto karwakrol, cymol, borneol, linalol i pinen.

Tymianek ma szeroką gamę zastosowań. Zaleca się go m.in. wspomagająco w okresach przejściowych pór roku tzw. przesileń: wiosennego i jesiennego, kiedy nasz organizm szczególnie narażony jest na stany osłabienia i przemęczenia. Głównie dzięki związkom flawonoidowym może działać przeciwskurczowo na mięśnie gładkie, pobudzając czynność nabłonka górnych dróg oddechowych.

Tymianek to również znana i na co dzień stosowana w kuchni przyprawa. Ma wyraźny, silny i przyjemny aromat. To właśnie wzajemny stosunek zawartych w nim fenoli, głównie tymolu i karwakrolu, odpowiada za walory smakowe tej rośliny.

 

kwiaty prawoślazu na tle liści

Prawoślaz lekarski (Althaea officinalis) jest byliną z rodziny ślazowatych (Malvaceae). Występuje w środkowej, południowej i wschodniej Europie. Zazwyczaj wykorzystywany jest korzeń oraz liść prawoślazu. Dzięki dużej zawartości substancji śluzowych zarówno korzeń jak, i liście działają osłaniająco na błony śluzowe. Zmniejszając podrażnienie i wysuszenie gardła, łagodzi odruch odkrztuszania. Korzeń prawoślazu wykazuje działanie kojące na gardło, krtań oraz struny głosowe. Ma działanie powlekające i zmiękczające. Zaleca się go wspomagająco w okresach tzw. przesileń: wiosennego i jesiennego, kiedy nasz organizm szczególnie narażony jest na stany osłabienia i przemęczenia.

Jako składnik suplementu diety Bronchopect i Bronchopect junior wspiera organizm, „współpracując” z naturalną witaminą C.

 

gałąź z owocami czarnego zbu

Krzew (lub rzadziej drzewo) czarnego bzu rośnie na wysokość nawet 10 metrów. Ma długie ciemnozielone liście, białe promieniste kwiaty oraz lśniące, mięsiste fioletowo-czarne owoce. Kwitnie od maja do czerwca.

  • Działanie

Owoce bzu czarnego działają moczopędnie, napotnie i przeczyszczająco. Kwiaty natomiast mają działanie przede wszystkim moczopędne i napotne. Owoc bzu czarnego wspiera układ odpornościowy organizmu.

  • Zastosowanie

Napary z kwiatów stosuje się w okresach sprzyjających osłabieniom. Działają korzystnie na podrażnienia, wypryski i oparzenia skóry. Można również przepłukiwać jamę ustną i gardło podczas chrypki i podrażnienia błony śluzowej. Odwary z owoców wspomagają organizm w czasie biegunki i zaburzeń przemiany materii. Jako środek moczopędny używa się również kory z 2-3 letnich gałązek bzu czarnego.